Vyhledat

Konoba Tic Tac
Daniel Vodička

Konoba Tic Tac

Chcete-li psát o místech, které by jachtař-gurmán neměl v Chorvatsku opomenout, musíte zmínit konobu Tic Tac v Murteru. Již více než čtyři desítky let udává směr, kterým se gastronomie na Murteru vydává. Tic Tac je laťkou, které se snaží dosáhnout i další restaurace v okolí. Nastavuje laťku nejen sobě, ale i ostatním.

Letos již nepotkáme u stolu zakladatele Slobodana Plesliće. V jeho stopách pokračuje syn Luka, který udržuje a rozvíjí to, co se zrodilo z práce rodičů. Vše staré zůstává, mladá krev přichází s novými nápady a prvotřídní servis je i nadále imperativem. 
  

S kořeny na majáku
Těžištěm nabídky restaurace jsou ryby a mořské plody. Tato tradice se táhne od Slobodana Plesliće. Žil v době, ve které se majáky neobešly bez obsluhy. Otec byl strážcem majáku na ostrůvku nedaleko Murteru. Do 7 let žil Slobodan  na ostrůvku, později na majáku trávil všechna léta.
Po základní škole vsadil na turistický ruch, absolvoval hotelovou školu. Následovala léta strávená na lodích po všech mořích světa. Na ostrov se vrátil bohatší o první přístroj na espresso. Se svým bohatstvím si otevřel kavárnu. Psal se rok 1971. Ostrov i celé pobřeží vypadaly jinak. Netrvalo dlouho a kavárna se přeměnila na vyhledávanou restauraci.
Nic neponechal náhodě ani Luka. Za sebou má hotelovou školu ve Švýcarsku, praxi v hotelech Marriot ve Spojených státech, či v Sheratonu v čínském letovisku Sanya. 

Kde zakotvit

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Konoba Tic Tac je schovaná v jedné z úzkých uliček vedoucích k moři.

Zátoka Hramina nabízí hned několik možností ke stání. V první řadě je to marína Hramina. Pro návštěvu konoby má jen jednu nevýhodu. Z brány maríny je to do restaurace 750 metrů. Na druhou stranu, po celodenním sezení v kokpitu je to příjemná večerní procházka. Marína je vhodná pro jachty s ponorem do 3 metrů. Při plavbě do zátoky Hramina je třeba zvýšené opatrnosti v průlivu mezi ostrovy Žminjak a Veli Vinik. Jachty s ponorem nad 2,30 metru by měly raději volit užší, ale hlubší průliv mezi ostrovy Radelj a Mali Prišnjak, kde je hloubka kolem 4 metrů.
Druhou možností stání je městské molo za marínou. Také zde je hloubka 3 metry. Jsou tu k dispozici mooringová stání. Cena stání pro jachty délky 10 – 15 metrů je 15 kn/m za den. Místo bývá často obsazené. Od mola je restaurace vzdálená 300 metrů.
Třetí možností je stání na kotvě nedaleko restaurace. K Tic Tacu se dostanete nejblíže. Dinghy vyvážete přímo u zahrádky restaurace. Hloubka na kotvišti je kolem 3 metrů. Dno místy špatně drží, kotvu je třeba dobře vyzkoušet. I když je zátoka Hramina dobře krytá, při silném větru se v ní mohou zvednout nepříjemné vlny. Přeci jen je více než kilometr dlouhá a 500 metrů široká. 

V zimě uvnitř, v létě venku
Na jaře je otevřená jen jedna část restaurace. Na zahrádku na nábřeží je ještě brzy. Interiér zabydlený předměty, které mají vztah k moři, lodím a rybářům, byl příjemně vytopený pecí. Útulný interiér si zachovává domáckou atmosféru, není třeba se obávat luxusního podniku, ve kterém se jachtař v bundě od žluťáků nebude cítit dobře.

Dnes se podává…

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Mořští ježci a ústřice, vše servírované na ledu. Na začátek.

Jídelní lístek je v restauracích jako je Tic Tac zbytečný. Cizinec si jen těžko vše dokáže přeložit a tím méně si představit, co ho čeká. Je lepší naznačit, kterým směrem se chcete ubírat a pak již nechat vše na kuchaři.
Začínat je možné předkrmem, který není v této části Chorvatska typický. Ústřice bychom čekali spíše dále na jihu na Pelješacu a mořského ježka na Sicílii. Je to kombinace, po které nesáhne každý, kdo ale má rád syrové mořské speciality, neměl by zaváhat. 

 

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Kozice a škampi další syrový předkrm.

Také malé krevety (kozice) v kombinaci s většími (škampi), které se dostaly na stůl ve druhé várce, byly syrové a servírované na ledu. Lůžko z rukoly, na něm škampi a kozice, ochucené kapary a nasekanou petrželkou. Domácí citron na doplnění chuti.
Po jemných chutích syrových mořských plodů přišly na řadu předkrmy výraznější. Marináda z pečeného mořského úhoře připomíná způsobem výroby naše pečenáče. Výsledek je bledě růžový, se sklovitou cibulkou, ozdobený rukolou.

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Carpaccio z tuňáka a chobotnice.

Zvláštní kombinace přišla na stůl vzápětí. Carpaccio z tuňáka a chobotnice, k tomu smetana s křenem a velmi výrazný „sir od mišine“. Jde o chutí i vůní velmi charakteristický ovčí sýr, který zraje ve staré ovčí kůži. Jde o specialitu z vnitrozemí Dalmácie, velmi výraznou, kterou by bylo chybou si nechat ujít. I když se na první pohled zdá, že se ke carpacciu nehodí, opak je pravdou.

V chobotnicovém salátu, servírovaném následně, najdeme obvykle více brambor, než hlavonožců. Něco takového v konobě Tic Tac nepřichází v úvahu. Salát na lůžku z rukoly je jemně kořeněný a lehce nakyslý. Chapadla hlavonožců jsou ideálně připravená, ztratila gumový nádech, v ústech se měkce rozpadají. Rajče a černé olivy dělají talíř pestřejší. A žádné brambory, jen chobotnice!

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Mix rybích předkrmů ančovičky, sardele a brancin

Velké obliby se mezi hosty restaurace dostává mixu tří rybích předkrmů na jediném talíři. Jde o filátka ančoviček nakládaná v citrónové šťávě, ostřejší slané sardelky s ovčím sýrem a plátek marinovaného brancina. Výraznou chuť mají sardelky, ostatní je velmi jemné.
Všechny předkrmy nejsou jen studené. Z teplých můžeme zmínit špagety s mořskými ježky posypané nasekanými listy petrželky. Výborná chuť čerstvých mořských plodů byla jen místy narušena zbytky skořápek ostnokožců.

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Rizoto s divokým chřestem a vangolema.

Druhý z teplých předkrmů si zaslouží ještě více pozornosti. Šlo o rizoto s divokým chřestem a vangolema. Divoký chřest je v jarních měsících v Dalmácii velmi oblíbený a je ho možné nakoupit od pouličních prodejců podél frekventované Jadranské magistrály. V kombinaci s rizotem a mořskými plody je skvělý.
Také hlavní chod měl samozřejmě mořskou příchuť. Šlo o brodet z domácích jadranských sépií s paprikou, petrželkou a bílým vínem.

 

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Marináda z pečeného mořského úhoře.

Tic Tac je restaurace, kterou je třeba navštívit, pokud máte v úmyslu poznat na Murteru to nejlepší. Skvělý zážitek v zimě, kdy je otevřena pouze stará část restaurace uvnitř, i v létě, kdy se přidá nová větší kuchyně a prostor na nábřeží. U stolku venku na nábřeží je jen škoda, že moře není v zátoce celkově čistší. Třeba to jednou bude lepší, situace se velmi zvolna zlepšuje.
Cenově patří konoba Tic Tac ke drahým restauracím. Za vysokou cenu však získáte unikátní zážitek. 



Kde Tic Tac najdete?

Konoba Tic Tac
Hrokešina 5, Murter
Telefon: + 385 22 435 230
GSM: + 385 98 864 619

Za článek děkujeme Pavlu Nesvadbovi.
Na horu