Poroste tento strom až do nebe?
Ostych při cenotvorbě v některých chorvatských restauracích neznají. Vyplázne-li host 100 euro, zítra je to 110. Tento vědecký přístup k hledání stropu aplikují již mnoho let. A zatím to funguje.
Kamarád Milan Karásek mi poslal několik računů ze své poslední plavby. Podle tónu emailu jsem usoudil, že s výší některých položek nesouznil.
"Ještě k cenám. Na Žirje bójka pro 13 metrů dlouhou jachtu 35 eur. V maríně Piškera kotvení 136 eur. V restauraci riba 1. klasa 100 eur, lignje na buzaru 50 eur, školjke (škeble, například dagnje) to stejné (kilo dagnjí se prodává u producenta za cca 4 eur). T-bone steak 70 eur, sirloin steak 80 eur. Dnes bójka na Žutu 60 eur, u mola 130 eur.
Tedy… Nasadili dost vysokou laťku. Jen myslím, že s takovou mnozí do restaurací chodit nebudou. Jsou to frajerské ceny."
Můžeme k tomu za redakci dodat, že to jistě nebudou nejvyšší ceny ve Středomoří. Například v takovém Porto Cervu na Sardínii, v Monaku, nebo v dědině St.Tropez (to je ta, kde se o obecní pořádek stará Louis de Funes) na jihu Francie.
Na druhou stranu Piškera není Porto Cervo a už vůbec ne Monako. I když si myslím, že brzy bude v některých parametrech šlapat vyhlášeným lokalitám na paty. Zatím to není cena stání, ale co není, může brzy být. Protože, když to lidé platí, tak to není příliš, že?