Vyhledat

Neserte lodního kuchaře
Daniel Vodička

Neserte lodního kuchaře

Tento příběh se stal na palubě lodi Meghna Liberty plující pod bangladéšskou vlajkou v Indickém oceánu. Měl by být poučením pro všechny, kteří provokují lodní kuchaře nebo obecně ty, kteří vlastní dlouhý nůž či mají k němu blízko.

Když Meghna Liberty vyplouvala z jihoafrického přístavu Saldanha, filipínský kapitán Baquillos Solante nevěděl, že jde o jeho poslední plavbu a že na rodné Filipíny už se nikdy nepodívá. Byl zvyklý se po lidech vozit a tentokrát si vybral lodního kuchaře. Přidával mu práci, buzeroval, odpíral cigarety, které měl fasovat. Vybral si špatně...

Kuchař Alfred Kenneth Calopez Banghanoy byl trochu vznětlivý chlapík z městečka Bocboc na kdovíkterém filipínském ostrově. Slušnej kuchař, ale vášnivý kuřák. Od první chvíle, kdy vstoupil v Jižní Africe na loď, si s kapitánem nepadli do oka. Kapitán honil Alfréda jak nadmutou kozu. Dělal noční přepadovky v kuchyni a dožadoval se speciálního servisu.

Alfréd neměl, jak se bránit, tak alespoň sypal kapitánovi do jídla hrsti těch nejpálivějších chilli papriček. Kapitán potrestal Alfréda tím, co ho bolelo nejvíc. Zarazil mu příděl cigaret.

Každý máme své hranice, za které už není dobré chodit. Kdo je trochu vznětlivější, jistě zažil chvíle, kdy chtěl prásknout s tím, co ho vytáčí, o zem (nejčastěji to bývá tiskárna k počítači).

Kapitán tuto hranici překročil a Alfréd rudý vzteky konal. V noci vzal nůž na porcování masa a šel porcovat kapitána. Zasadil mu 45 ran nožem do hrudníku a do krku. Zamknul kapitánskou kajutu a šel. Nákladní loď v té chvíli proplouvala nedaleko pobřeží Saint-Brandon, jednoho z útesů, které jsou součástí reefu Cargados Carajos.  

Ráno se přiznal kolegům v kuchyni při přípravě snídaně. „Je to hotový,“ řekl, když se mladší kuchtík ptal, co bude snídat kapitán…

Vrchní strojník pak musel rozřezat dveře kapitánovi kajuty flexou, aby se dostali dovnitř. Ležel tam, bez života. Kapitán… V tratolišti krve.

První důstojník natočil místo činu telefonem. Pak nechal omýt na zami ležící řeznické dílko od krve a aby zabránil tepelné degradaci důkazního materiálu, nechal mrtvolu uložit do lodního mrazáku. Do oddělení masa. 

Tak skončil kapitán, který sral lodního kuchaře.

Mělo by se jednat o poučení nejen na každou jachtu, ale také do každé kuchyně.

Na horu