Vyhledat

Na Murteru do Zameo ih vjetar
Daniel Vodička

Na Murteru do Zameo ih vjetar

Pokud se rádi dobře najíte, je Murter pro vás tou pravou destinací. Kvalita restaurací obecně je velmi vysoká a mezi ty nejlepší podniky je možné zařadit i trochu zastrčenou restauraci Zameo ih vjetar.
 

Zameo najdete jen necelých 100 metrů od hlavního náměstí v Murteru, přímo nad místní tržnicí. Přesto je restaurace tak trochu schovaná a mnohými opomíjená. Neprávem. Nabízí příjemné prostředí, výbornou obsluhu i vynikající kuchyni. To vše za ceny, které by v restauracích na mořském břehu byly považovány za dumpingové.

Pizzeria, bubizzeria, marisqueria

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

V restauraci je akvárium na plody moře. Vše je čerstvé

V Zameo ih vjetar se specializují na ryby, mořské plody a pizzu. I když není restaurace přímo u moře, nabízí čerstvé škeble a mořské raky přímo z průzračného bazénku-akvária, umístěného ve středu místnosti před kuchyní.

Rodina Bašićů provozuje restauraci na Murteru už od roku 1918. Do prostoru, kde ji najdete dnes, se restaurace přestěhovala po skončení druhé války po roce 1945. Posledních 12 let vedou tento podnik stále Daniela a Bartul Bašićovi. 

 
 

 

Rodina mnoha talentů

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Daniela a Bartul Bašićovi s jarním personálem restaurace.

Během chladné části roku jsou hosté usazeni uvnitř příjemného prostoru, na jehož tvorbě se podílel slavný chorvatský architekt a rodák z Murteru Nikola Bašič. V Zadaru je podepsán například pod známé mořské varhany. V létě se za domem otevře zahrádka, která je před palčivým sluncem kryta stropem z hustých listů vistárie.
Zamíříte-li v Dalmácii do restaurace, nezapomeňte nikdy na předkrmy. Ty jsou pravou kyticí chutí a bez nich je večeře ne polovičním, ale jen třetinovým zážitkem. Můžete vynechat hlavní jídlo, to můžete, ale nevynechávejte předkrmy. V Zameu to platí dvojnásob.

 

 

Jídelníčku vládne sezóna

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Salát s krevetami, domácí rukolou a cizrnou

V restauraci jsme ochutnali riblju paštetu s divokým chřestem (v dubnu), který je oblíbenou jarní pochoutkou. Pašteta je jemné chuti a chřest je výborným doplňkem. Na jídelním lístku paštetu najdete v průběhu celého roku. Kromě jara však bez chřestu.

Druhým předkrmem byl pro nás exotický krevetový salát s rukolou a cizrnou. Zvláštní kombinace, která dovede překvapit. Poté přišly na řadu teplé předkrmy. Nejprve výborně udělané špagety s plody moře. Jemně dochucené jen tak, aby byla zvýrazněna chuť přimíchaných mořských tvorů. Další variací na jarní téma bylo rizoto s krevetami a chřestem. Protože jsme přišli do restaurace bez ohlášení, vařilo se jen ze surovin, které byly v kuchyni k dispozici. 

 

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Rizoto s plody moře a chřestem


Rizoto ukončilo vodopád předkrmů a tempo se zpomalilo. Hlavní chod byl jako řeka na klidném dolním toku. Byla jím sépie pečená v peci spolu s brambory, rajčaty, červenou cibulí, černými olivami, pepřem a petrželí. To vše na domácím olivovém oleji. Zatímco všude jinde poznáte jen sépie smažené nebo grilované, v Zameu se nebojí zkoušet i věci nové. A výsledek je výborný.
Ke všem pokrmům byl k dispozici domácí chléb pečený v peci na pizzu.

 

Maličkost na závěr

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Ořechový dort s čokoládou podle Daniely Bašić


Podobná večeře sice vyžaduje usilovnou činnost po dobu několika hodin, ale odchod není třeba ani pak uspěchat. Je čas na moučníky. Nejprve se servíroval čokoládový dort s ořechy, který je vyroben podle receptu Daniely Bašićové a nakonec ještě piškot s krémem a rozpuštěnými malinami.

Zameo ih vjetar vás dostane. Atmosféra je zde jiná, než jste zvyklí v běžných dalmatských konobách. Obsluha je vynikající, prostředí přívětivé a ceny rozumné. Zameo není levná restaurace, ani nemůže být, ale zároveň nepatří do řady těch, ve kterých jsou ceny nastavené na samou hranici možností. 

 

Kde restauraci najdete


Murter
Hrvatskih vladara 5
Tel: +385 22 434 475
Facebook

Na horu