Proč nemít kuchyni před salonem
Daniel Vodička

Proč nemít kuchyni před salonem

Mezi novými jachtami se nám rozšířil takový nešvar. Loděnice začaly používat kuchyně umístěné mezi salonem a předními kajutami. Vypadá to výborně. Má to svá ale…

Proč se od dávného dávna, od chvíle, kdy se začaly vyrábět jachty, používaly kuchyně umístěné vedle hlavní lukny? Vedle schodů do podpalubí?

Důvod je jednoduchý. Kuchyně vedle hlavní lukny je dobře přístupná ze salonu i z kokpitu. Navíc tomuto umístění nahrával i tvar trupu (dnes nedůležité).

Je to jasné, když je hezky, servírujete večeři na palubu, když prší, snídáte v podpalubí v salonu. Ze strategicky umístěné kuchyně není problém podávat pokrmy nahoru i do salonu.

Jachty před lety byly navrhovány a stavěny k jinému účelu než dnes. Tenkrát se počítalo s tím, že hlavním úkolem jachty je plavba. Krátká, dlouhá, na tom nezáleží. Prostě plavba. Tato překonaná myšlenka se dnes už opouští. Vraťme se ale k plavbě. Plujete ve dne, plujete v noci. Jednou je vedro, jindy chlad prostupuje až na kost. Pomocník v kymácejícím se podpalubí uvaří čaj a podá ho kormidelníkovi do kokpitu. Jen se natáhne z kuchyně a podá ho.

Teď si představte, jak kuchař uvaří čaj v moderní jachtě s kuchyní vpředu. Uvaří a naleje do hrnku. To je stejné jako na staré lodi. Pak se ale musí vydat na nebezpečnou pouť celým podpalubím, aby se dostal k hlavní lukně a do kokpitu. Dá se předpokládat, že než se kormidelník napije, bude již půlka hrnku prázdná.

Poznámka: U většiny jachet, které vidíme v marínách ve Středomoří, je tento argument neplatný. Když je třeba se ohřívat u kormidla čajem, nevyplouvají.

Na horu