Konoba Zure - Lumbarda
Daniel Vodička

Konoba Zure - Lumbarda

Kdo pluje na jih až do jižní Dalmácie, obvykle zamíří do městečka Korčula. Místo, kde se narodil slavný cestovatel Marco Polo přitahuje kolem plující jachty jako magnet. V jeho stínu se ztrácejí zajímavá místa v okolí. Jedním z nich je nedaleká Lumbarda. Příjemné a klidné místo s povinnou zastávkou v konobě Zure Bartula Batistiće. 


Lumbarda
Zmínky o obyvatelích Lumbardy pocházejí již ze 4. století před naším letopočtem. Památky na osídlení je možné nalézt i z doby římské. V 16. století se Lumbarda stala oblíbeným letním sídlem bohatých patricijských rodin z Korčuly. Stavěly si zde nádherné vily, kterým místní říkají kaštely. Za návštěvu stojí stará část městečka na kopci východně od přístavu. Je jiná, než na co jsme v Chorvatsku zvyklí.
Poklidné městečko s 1100 obyvateli je obklopeno úrodnou zemědělskou půdou. Jde o významnou vinařskou oblast, která je domovem autochtonní odrůdy bílého vína GRK. 

Vlastní produkce
Konoba Zure skrývá jedno velké kouzlo. Vše, co si zde dáte, je z vlastní produkce. Ryby přiváží každé ráno majitel Bartul Batistić, zelenina a ovoce jsou z vlastních zahrad, citróny jsou domácí, vlastní je i víno, olivový olej, brambory a domácí limonády, které se v restauraci podávají. Jen minerálka Jamnica je kupovaná. Do budoucna jsou v plánu i vlastní ovce a včely. Zure asi není nejlepší restaurací na Jadranu, ale je poctivá. Domácí.

Od jitra do noci
Provozovat restauraci, starat se o vinohrady a olivy, pěstovat ovoce a zeleninu a k tomu jezdit na ryby. To je dost práce pro jednu rodinu. A tak docela to nesedí na často hluboce zakořeněnou představu našich jachtařů o lenosti domorodců v přímoří. Na ryby vyplouvá Bartul ve čtyři ráno. V té době vstávají i jeho synové, aby šli zalévat čerstvě zasazené olivovníky na jižních svazích Korčuly. Nekonečná práce. Od cisterny na svahu roznášet kbelíky s vodou ke kořenům mladých stromů.
V devět, kdy už není možné běhat po kopcích kvůli vedru, návrat domů. Je čas opatřit prasata, ze kterých se dělá domácí pršut. Následuje odpočinek a příprava restaurace na večer. V šest přicházejí první hosté. Večerní šichta pokračuje až do půlnoci…
Další den?
Znovu stejný příběh. Celou sezónu.

Vinohrady
Bartul Batistić je jedním z největších soukromých majitelů vinohradů na Korčule. V posledních letech vysázel mnoho hektarů nových vinohradů na jižních svazích ostrova. Na nich najdete také starobylou odrůdu Grk, která přímo odtud pochází. Dnes je Bartul největším producentem této odrůdy na ostrově. A tedy i na světě.

Čerstvé ryby, vynikající víno
Moře v okolí Korčuly je stále ještě poměrně bohaté na ryby. Díky tomu je možné, že ceny plodů moře jsou v konobě Zure neporovnatelné s cenami jinde. Ještě loni se pohybovala ceny ryby kolem 240 kn za kilo. Langusta se dala pořídit za necelých 400.
Na stůl zde nedostanete nic, co by nepocházelo z vlastních zdrojů. Tedy kromě Jamnice. Místo piva se nalévá víno, místo Coca-Coly ledové čaje z místních bylin. Ryby a langusty jsou jasné, a pokud to nestačí, pak vepřové z vlastního chovu. Jako předkrm můžete vyzkoušet doma dělaný pršut.
Jadranskou klasikou je chobotnicový salát. Zde je vyrobený z chobotnice. Nikoli z brambor s chobotnicí na dochucení. Zajímavá je chobotnice na buzaru. Netradiční předkrm z tradičních surovin.
Pokud máte rádi mořské členovce, je Lumbarda místo splněných přání. Zde vás vaše vášeň nezruinuje. Humr na grilu se šťouchanými brambory nemůže být špatná volba.
K rybám se hodí bílé a zde stojí za to vyzkoušet již zmíněný domácí Grk Bartul. Pár lahví vína si můžete odvézt s sebou domů.

Konoba Zure je necelý kilometr od maríny v Lumbardě. Příjemná procházka po břehu moře po dlouhé plavbě pomůže před večeří vytrávit. Ochutnejte jako aperitiv některý z domácích likérů a už tehdy vám bude jasné, že ten kilometr chůze se vyplatil. A

Kontakt
Agroturizam Zure
Tel: +385 91 512 87 12, +385 20 712 334
Lumbarda 239
Korčula
www.zure.hr

Na horu