2023 Solo Ultim World Tour
Daniel Vodička

2023 Solo Ultim World Tour

Již několik let se mluví o sólové regatě kolem světa na největších Ultim trimaranech, které jsou dlouhé až 32 metry. Po mnoha odkladech byl stanoven termín. Závod by měl startovat na podzim 2023.

Největší a nejrychlejší trimarany třídy Ultim byly původně určeny pro plavby kolem světa v plné posádce. Později se na nich začaly jezdit i sólové rekordy kolem světa. Nyní se připravuje závod kolem světa.

Jen nalezení vhodného termínu pro takovou regatu není snadné. Jde o velmi nákladnou záležitost a jednotlivé týmy mají své kampaně rozplánované na roky dopředu. První myšlenka na podobný závod je stará 15 let a teprve nyní to vypadá, že se blíží naplnění.

Zájem o start v závodě zatím projevily týmy

Actual – skipper Yves Le Blevec
Banque Populaire – skipper Armel Le Cléac’h
Brest Ultim Sailing – skipper bude oznámen
Maxi Edmond de Rothschild – skipper Charles Caudrelier
Sodebo – skipper Thomas Coville

Kdo další by mohl nastoupit

Počet startujících je limitován vhodnými loděmi pro závod. Těch je na světě méně, než je prstů na rukou. Z dalších přichází do úvahy Francois Gabart se svým trimaranem, který nyní získal sponzora SVR-Lazartigue (Gabart je držitelem sólového rekordu kolem světa). Pak je tu také trimaran IDEC Sport Francise Joyona. Joyon je držitelem Jules Verne Trophy za nejrychlejší plavbu kolem světa s posádkou. V roce 2023 mu však bude již 67 let a to je na sólovou regatu kolem světa na více než třicetimetrových bestiích příliš. Závod pro něj přišel příliš pozdě. I když… U Joyona člověk nikdy neví.

Foto Jérémie Lecaudey / BPCE

Na horu