Jak se líbí ceny na ostrovech jižně od Trogiru?
Daniel Vodička

Jak se líbí ceny na ostrovech jižně od Trogiru?

Před dvěma dny jsme v článku Poroste tento strom až do nebe psali o cenách na chorvatských ostrovech jachtaři hojně vyhledávaných. Nyní přinášíme reakci na článek našeho dalšího pravidelného čtenáře, který je na Jadranu častým hostem. Jde tedy o další nezávislý pohled na stejné téma. 

Dovolím si v krátkosti reagovat na článek Porpste tento strom až do nebe. 

Byl jsem na jihu letos už 4x a musím se přiznat, že cenotvorba jižně od Trogiru vykazuje stejné zákonitosti… Obligátně molo ve Visu na stejnojmenném ostrově pro 43 stop dlouhou jachtu - 105 Euro / bojka 42 Euro, cena za večeři běžně dosahuje hodnot 100 Euro za hlavu (ano, i s vínem, kávou a předkrmem…) a o vybírání v zátoce Vinogradišće na Pakleni otoci i přes den za uvázání se na bojce ani nemluvím. Či poplatků za národní park na Mljetu nebo na Lastovu způsobem zaplať 2 dny a třetí máš zdarma (což nikdo neužije neb se musí také vrátit na pobřeží…). 

Přijde mi však letos, že lidí je výrazně méně. Jezdím ve stejné termíny řadu let a tak vnímám, že lodí je na kotvištích tak o 30% méně. V restauracích (těch co si cíleně vybírá) si člověk sedne už i bez rezervace dva dny dopředu apod. 

Obdobná situace panovala i v ACI v Trogiru, kde známý z charterovky procedil přes zuby, že sice přistane 30 letadel denně ve Splitu, ale že to ve městě nevidí (nemluvě o tom, že zmenšil počet lodí o 7 s odkazem na to, že není schopen zajistit si techniky, co by chtěli pracovat, a tak raději bude mít méně lodí). Vnímá i pokles návštěvnosti  v restauracích o cca 20% na pobřeží. Na ostrovech ještě výrazně více… 

Jen se obávám, aby se nesnažili dohnat snížení objemu turistů ještě delikátnějším přístupem k cenotvorbě :) 

Třeba se věci na nějakou dobu zase vrátí blíže k normálu. Restauratéři propustí námezdní sílu. Například na Sv. Klementu v restauraci Tonci v zátce Vlaka pracují Filipínci! Osobně mi to trochu kazí pocit z návštěvy Jadranu. Třeba opětovně naučí rodinné příslušníky doposud sedící u kávy pracovat, lehce sníží ceny (nebo alespoň nebudou zběsile zdražovat) a všeobecně se třeba i budou snažit o spokojenost hostů a nikoli pouze o rychlé vysátí co největšího objemu peněz s co nejmenšími náklady...

Honza

Poznámka redakce

Tolik tedy další aktuální pocit z návštěvy Jadranu, tentokrát jižně od Trogiru. Asi si všichni uvědomujeme, že cenotvorba je závisla na tom, kolik je zákazník ochoten dát. Dává-li, zdražuje se. jen se někdy může stát, že dojde přestřelení, jehož následky se pak budou delší dobu napravovat. Ale to je samozřejmě věc každého jednotlivce. 

 

 

 

Na horu