Ministerstvo přitvrzuje. Propadlý kapitánský průkaz znamená novou zkoušku
Daniel Vodička

Ministerstvo přitvrzuje. Propadlý kapitánský průkaz znamená novou zkoušku

Ministerstvo se rozhodlo při obnovování průkazů přitvrdit

Propadl vám kapitánský průkaz? To je chyba! Teď budete muset skládat zkoušku znovu. Že to tak není? Že stačí podat žádost a za propadlý průkaz dostanete nový? Bejvávalo… Nová pravidla. Přísnost musí být…

Je těžké hádat proč, ale ministerstvo se rozhodlo při obnovování, a dokonce i při vydávání průkazů přitvrdit. Propadne-li vám kapitánský průkaz, musíte vše znovu. Doktor, zkouška z teorie, potvrzení praktické zkoušky, praxe. Prostě pakárna. Místo toho, aby bylo k lidu jachtařskému vstřícné, vezme na něj bič.

A při vydávání průkazů se už nebude brát v úvahu praxe, kterou máte, protože už 20 let jezdíte s průkazem chorvatským, anglickým, nebo nevímjakým. Nutná bude praktická zkouška potvrzená instruktorem jmenovaným ministerstvem.

Proč padlo toto rozhodnutí, k čemu je dobré, jak to zlepší kvalitu našich jachtařů? Nevím, netuším. Myslím, že by mnohem více pomohlo, kdyby ministerstvem jmenovaní instruktoři byli alespoň tak kvalitní, že by se nebáli učit své klienty zajíždět do přístavu.

Níže znění dopisu z ministerstva:

Vážení,

dovoluji si Vás informovat o pravidlech prodlužování platnosti průkazů způsobilosti k vedení námořní jachty.

Podle vyhlášky č. 315/2000 Sb., o technickém a záchranném vybavení námořní jachty a prokazování způsobilosti k vedení námořní jachty, ve znění pozdějších předpisů, není možné prodloužit platnost průkazu, jehož platnost již uplynula.

Prodloužení platnosti průkazu je možné pouze na základě žádosti podané před uplynutím doby jeho platnosti a při splnění stanovených podmínek, zejména doložení předepsané praxe a zdravotní způsobilosti.

V případě průkazů, jejichž platnost již uplynula, musí držitel podat žádost o vydání nového průkazu způsobilosti, doložit zdravotní způsobilost a absolvovat předepsanou zkoušku podle § 49 zákona č. 61/2000 Sb., o námořní plavbě, ve znění pozdějších předpisů.

Zároveň si Vás dovoluji upozornit, že praxi požadovanou k vydání průkazu lze doložit pouze protokolem o zkoušce k ověření praktických znalostí, který potvrzuje instruktor pověřený Ministerstvem dopravy. Praxe získaná na základě zahraničních průkazů, například chorvatského průkazu, nebude jako požadovaná praxe pro vydání českého průkazu uznána.

Na horu