Krásný a nebezpečný perutýn na Jadranu
Daniel Vodička

Krásný a nebezpečný perutýn na Jadranu

Jedovatý perutýn se šíří tropickými moři všude po světě. Italští rybáři nyní zaznamenali jednotlivé úlovky nebezpečného invazivního druhu i na jihu Jadranu u italského a albánského pobřeží. Rozšíří se i do Chorvatska?

Úlovky perutýnů na Jadranu jsou zatím řídké. Jedná se ale o rybu, která se postupně šíří světovými moři a oceány a nikde nemá přirozené nepřátele. Není tedy vyloučené, že se bude šířit Jadranem dále na sever. Na druhou stranu je ale třeba vzít v úvahu, že se jedná o rybu tropických moří. Na Jadranu jí může být během zimních měsíců dost chladno.

Perutýn je jedovatá dravá ryba, která je doma v Indickém oceánu a v Pacifiku. Pro člověka není jeho jed smrtelně nebezpečný, ale zasažení je velmi bolestivé a bolest má dlouhé trvání. Jedové žlázy jsou na koncích ploutví. Jed perutýna se skládá z několika toxinů, které působí neurotoxicky.

Po zasažení jedem člověk pociťuje velmi silnou bolest, největší v první hodině až 90 minutách. Celkově bolest trvá 6 – 12 hodin. Vzácně vydrží až 4 dny. Zasažený člověk se začne silně potit, trpí bolestmi a mohou se u něj objevit i dýchací potíže. První pomocí je obvykle ponoření zasažené části do 45 stupňů Celsia horké vody, což umožňuje snížit bolest a pomáhá inaktivovat jed. Při tomto boji s jedem je důležité, kdo vydrží vyšší teplotu. Zdali jed, nebo člověk.

Foto Foto Jens Petersen, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

 

Na horu